VI SKRIVER FÖR ER -NY DRAMATIK 2023

FOTO: Sofia Tietäväinen

ÅRLIG festival för

nyskriven dramatik!

Åbo Svenska Teater, Studioscenen 29.10.2023 kl. 12-16.30

&

Luckan Helsingfors 5.11.2023 kl. 14-20.


I år går showcase-evenemanget av stapeln i Åbo och skapas i samarbete mellan MiM-Nya dramatiker, Åbo Svenska Teater och Åbo Akademi. Därefter ordnas festivalen på MiMs hemmaplan på Luckan Helsingfors!


Under festivalen presenteras en mängd nya texter i olika former av inövade läsningar och drama slam. På Åbo Svenska Teater får vi höra på en paneldiskussion om hur ny dramatik kunde skapa en ny och entusiastisk teaterpublik i Svenskfinland tillsammans med panelister Tove Appelgren (dramatiker, dramaturg, regissör), Tomas Jansson (kulturjournalist, dramatiker) och Hanna Åkerfelt (dramatiker). På Luckan Helsingfors får vi höra en paneldiskussion om Class Act-projektet vid Nationalteatern 2022 tillsammans med panelister Mikhail Durnenkov (dramatiker), Anna Sidorova (konstsakkunnig, Taike) och Alexandra Dunaeva (konstkritiker, forskare).


Syftet med festivalen är att uppmuntra, utveckla och presentera nya dramatiska verk på svenska av nya dramatiker. Dramatikerna involverade i projektet består av medlemmar ur MiM-Nya dramatiker, samt studenter från kursen Litterär produktion vid Åbo Akademi.


MiM – Nya dramatikers verksamhet grundar sig på tesen att alla kan skriva dramatik. Gruppen vill skapa en kultur kring dramatik som får människor att känna att de kan skriva sina egna berättelser. Samtidigt vill MiM skapa en publik som ser nydramatik som en spännande del av konstfältet.


Alla läsningar är regisserade av Julian Garner.

Deltagandet är gratis, anmälningar tas emot i Åbo Svenska Teaters biljettförsäljning, tfn 02-277 7377 eller biljetter@abosvenskateater.fi


Evenemanget producerades av Sebastian Hornborg och Julian Garner.


FOTO: Sebastian Hornborg

FOTO: Sofia Tietäväinen

PROGRAM
Introduktion (10 min)


● De kallar oss för busfrön av Rebecca Nordman

Pjäsuppläsning (35 min)
I rollerna: Stella Laine, Rebecca Nordman


● Draken och Prinsessan av Leo Larjanko

Pjäsuppläsning (35 min)
I rollerna: MiM-medlemmar

*Paus (20 min)


● Drama slam 1 (20 min)


● PANELDISKUSSION: “Nyskrivna pjäser lockar ny publik till teatrarna”

Panelister: Tove Appelgren (dramatiker, dramaturg, regissör), Tomas Jansson (kulturjournalist, dramatiker) och Hanna Åkerfelt (dramatiker). (30 min)


Drama slam 2 (20 min)

*Paus (20 min)


● Fabriken av Mira Nyman

Pjäsuppläsning (30 min)
I rollerna: Mira Nyman


● Tofubarn av Zacharias Hägerstrand

Iscensatt pjäsuppläsning (45 min)
I rollerna: Henrik Heselius, Viktor Idman, Patrik Kumpulainen, Steina Öhman



PJÄSER

De kallar oss busfrön

av Rebecca Nordman
I rollerna: Stella Laine, Rebecca Nordman

Sara och Eva är tysta flickor. De gör som de blir tillsagda, följer order, smälter in i väggarna och håller tyst. I sin önskan att förändra situationen skapar de twitterkontot Rascals, med syftet att filma olika naiva bus de utför. Ingen kommer ju någonsin få veta att det är de när ett av busen spårar ut.

Rebecca Nordman, 28 år, heter jag och jag har skrivit pjäser i nio år, en del längre och en del korta. Jag skriver ofta pjäser riktade till ungdomar, eftersom det är en så rolig målgrupp att ta i beaktande till!

FOTO: Sofia Tietäväinen

Draken och Prinsessan

av Leo Larjanko
I rollerna: Sebastian Hornborg, Zacharias Hägerstrand, Patrik Kumpulainen, Rebecca Nordman, Karin Westerlund

Draken och Prinsessan är en kort humorfylld pjäs om hur någonting som är självklart för någon inte nödvändigtvis är självklart för någon annan. Vad betyder det egentligen att vara en prinsessa eller en drake i en sagoberättelse? Vem är det riktigt som bestämmer vem som är vem, vad som är vad?

Leo Larjanko studerar socialpsykologi vid Helsingfors universitet och har varit med i MiM sedan gruppen grundades.

FOTO: Sofia Tietäväinen

Fabriken

av Mira Nyman
I rollerna: Mira Nyman

Den gamla fabriken i den lilla byn ska rivas. Före detta arbetskamraterna Siri och Klara möts igen efter tre år från varandra. Mycket har förändrats, Klara har fått barn och Siri ska iväg till Amerika för att gifta sig. Men det verkar som att fabriken står i vägen för planerna att gå vidare i livet. Ting, bokstavligt talat, grävs upp till ytan.

Mira Nyman älskar att jobba med dialog, och att nå en karaktärs kärna genom hur denna uttrycker sig. I sina verk jobbar hon med att försöka förstå människan. Det som intresserar henne mest i sitt skrivande är när personer behöver ta gränsöverskridande åtgärder för att kunna hantera vardagen. Vad är det som sker hos en person när det bara finns en enda utväg?

Mira tog en Bachelor i Manusförfattande år 2022 i Oslo, och har tidigare studerat Dramatik på Biskops Arnö i Stockholm.

FOTO: Sofia Tietäväinen

FOTO: Sofia Tietäväinen

Tofubarn

av Zacharias Hägerstrand
I rollerna: Henrik Heselius, Viktor Idman, Patrik Kumpulainen, Steina Öhman

Isak, en nervös och tillbakadragen pojke, bor tillsammans med sin mamma Elisa i en trång lägenhet.
När han fyller femton får han veta att han är gjord av tofu.
Det är svårt att smälta när man är så ung, så mjuk, så ensam.
När man är formbar. Som vilket barn som helst.

Zacharias Hägerstrand (27) är bosatt i Helsingfors och besatt av att skriva texter för scenen. Han har medverkat i MiM sedan 2016 och författat audiodramat "Därinne" i samband med svenska YLE:s skräcksatsning Låt det mörka komma ut (2022). Historierna kommer enligt honom från sprickorna i det mänskliga, i det som överväldigar oss, där orden nästan inte räcker till. Och historierna är inbjudningar till detta andra, till underhållning och undersökning, för att fyllas med skratt och förtvivlan. Kanske till och med hopp.


FOTO: Sofia Tietäväinen

TACK TILL VÅRA SAMARBETSPARTER

OCH FINANSIÄRER:


Åbo Svenska Teater

Åbo Akademi

Luckan Helsingfors

Tre Smeder
Konstsamfundet


William Thurings stiftelse

Nylands Nation

Sophie von Julins stiftelse

Nygrens stiftelse

FOTO: Sofia Tietäväinen